Σαν την προχθεσινή ημερομηνία, 4 Ιουλίου, πριν τέσσερα χρόνια, το 2013, εκοιμήθη μια σύγχρονη Οσιακή μορφή της Ορθοδοξίας, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Μυτιλήνης, Ευγενία Κλειδαρά, η αγία μας μανούλα, όπως την αποκαλούσαμε.

Η Ηγουμένη Ευγενία, ήταν ένας Άγιος άνθρωπος, άνθρωπος πολλής αγάπης, συμπόνοιας, κατανόησης, πόσες και πόσες φορές δεν μας στήριξε, δεν μας βοήθησε, ειδικά εμάς τους νέους; Δοξάζω καθημερινά τον Θεο που μας αξίωσε να την γνωρίσουμε.

Ενθυμούμαι την αρχοντιά της, την Εν Χριστώ στοργή και αγάπη της, την ελπίδα που μας έδινε όταν αντιμετωπίζαμε κάποιο πρόβλημα η δίναμε εξετάσεις στις σχολές μας, την μετάγγιση ζωής, δύναμης και κουράγιου που μας προσέφερε με τα ουράνια λόγια της. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ, τέτοιοι ανθρώποι εμφανίζονται κάθε 100 χρονιά. Τόσο σπάνιο ήθος και ακεραιότητα είχε. Ο χαρακτήρας της αδαμάντινος, υπεραγαπούσε τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, τους οποίους έκανε γνωστούς σε όλη την οικουμένη, με τα θαυμάσια βιβλία της. Η προσφορά της απροσμέτρητη.

Τους νέους τους αφουγκραζόταν, τους καταλάβαινε, μέσω των βιβλίων της, τους εμψύχωνε να συνεχίσουν τον ωραίο αγώνα, υπέρ Χριστού και Πατρίδος. Η αγνότητα, οι αξίες, τα ιδανικά, ακτινοβολούσαν μέσα από τα έργα της.
Το νησί της Μυτιλήνης θα πρέπει να αισθάνεται περήφανο που αξιώθηκε να έχει έναν τέτοιο άνθρωπο του Θεού. Οι ευεργεσίες, οι ελεημοσύνες, η ανεξικακία, η συγχώρεση, η απέραντη αγάπη, χαρακτήριζαν την προσωπικότητα της.

Το συγγραφικό της έργο τεράστιο, μοναδικό, ανεπανάληπτο. Πόσες ψυχές ενδυνάμωσε; Πόσες άλλες έσωσε; Με είχε συγκινήσει ιδιαίτερα το έργο της, για τον Γέροντα Κορνήλιο.

Αγία Ηγουμένη Ευγενία, ποτέ δεν θα σε ξεχασουμε.

Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσέφερες και μας προσφέρεις. Πρέσβευε υπέρ της πονεμένης Ελλάδος μας και της πολεμουμένης Εκκλησίας μας. Θα σε ευγνωμονούμε απέραντα.

Η ευχή σου να μας σκεπάζει.

Με απέραντο σεβασμό και υιική αγάπη,

Αγις Μπεκιάρης, Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ